Metallirakentajat toteuttivat viime vuonna jälleen kerran lukuisia hienoja kohteita, joista Vuoden metallirakenne 2021 -kilpailuun osallistui kuusi kohdetta. Metallirakennepäivillä yhdistyksen jäsenet äänestivät voittajaksi Finlandia-talon remontin aikaiseksi korvaajaksi rakennettu Pikku-Finlandia.

Pikku-Finlandia on ainutlaatuinen paviljonkimainen puurakennus Finlandia-talon hengessä, johon SMRY:n jäsen Lasi Saarinen Oy on toimittanut alumiiniset Schüco-lasiseinät ja -ovet. Rakennus on Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen Wood Programin ja Building Design Studion opiskelijoiden suunnittelema. Rakennuksessa yhdistyvät moderni puurakentaminen ja lasiseinät, jotka avaavat maiseman Töölönlahdelle ja puistoon hienolla tavalla.

Alla Lasi Saarinen Oy:n tarina ainutlaatuisen kohteen toteutuksesta.

Aivan Helsingin ytimeen, upean Finlandia-talon kainaloon, valmistui väistötilaksi luokiteltava puurakenteinen Pikku-Finlandia. Töölönlahden puiston tuntumaan, Karamzininrannan katuaukiolle valmistuneen moduulirakennuksen avajaisia vietettiin vuoden 2022 alussa, jolloin Finlandia-talon peruskorjaus käynnistyi.

Suomalaisen puuarkkitehtuurin taidonnäyte ja jopa suunnannäyttäjä toimii kaupunkilaisten ja matkailijoiden kohtaamispaikkana sekä tapahtumakeskuksena Finlandia-talon peruskorjauksen ajan, arviolta noin kaksi ja puoli vuotta.

Entä sen jälkeen? Valtava juhannuskokko vai rakennuksen murskaus paikan päällä?
Ei kumpaakaan. Finlandia-talon perusparannuksen jälkeen Pikku-Finlandia siirretään vaivattomasti muualle ja muokataan päiväkodiksi tai kouluksi. Myöhemmin, ehkä tulevien vuosikymmenten saatossa, kenties johonkin toiseen käyttötarkoitukseen. Huolella valmistettu, pitkäikäinen ja ekologinen rakennus taipuu moneksi. Todellista kiertotaloutta siis.

Vaativa rakenne

Rakennus itsessään on kaunis. Vain ammattilainen saattaa nähdä joistain yksityiskohdista, että pinta-alaltaan 2 750 bruttoneliömetrinen rakennus ei tullut jäädäkseen. Tavan kansalainen ei sitä huomaa, niin huolellinen on rakennuksen viimeistely. Rakennusteknisesti Pikku-Finlandiaa koskivat hyvin tarkat määräykset jo sijaintinsa puolesta, sillä meren rannalla tuulee ja tuiskuaa usein. Myös suurten massatapahtumien hulppeana näyttämönä sen on oltava vankka ja vakaa kuin suomalaisen männyn. Suomalaista mäntyä rakennuksen arkkitehtuurikin kunnioittaa. Se on kuin metsä kaupungin keskellä, hiilinieluineen ja tunnelmineen. Pikku-Finlandia on vaikuttava ilmestys.

Talon rakentaminen vaati toteuttajiltaan paljon. Se vaati äärimmäisen huolellisen suunnittelutyön, eri rakennusvaiheiden huippuammattilaisten työpanoksen, täydellisen logistiikan onnistumisen sekä maamme osaavimpien asentajien viimeistellyn työnjäljen.

Lähtökohta oli siis haastava. Maastoluokaltaan 0, eli pahimpien Suomessa esiintyvien tuuli- ja lumikuormien kesto, kuitenkin niin, että rakennuksesta olisi mahdollisimman esteetön näkymä ulos Töölönlahdelle. Lisäksi edellytettiin väistötilaksi tarkoitetun rakennuksen helppo purku, siirto sekä kasaus uudelleen tehokkaasti ja ekologisesti sekä näyttävä ulkoasu vaativassa kaupunkiympäristössä perinteisten arvorakennusten lomassa. Pikku-Finlandiaan tarvittiin siis puun lisäksi vankat ovet, ikkunat ja julkisivurungot, joiden materiaaliksi valikoitui kierrätettävyytensä ja ekologisuutensa ansiosta alumiini.

Toimeen

Kaikki ikkuna- ja ovirungot asennettiin valmiiksi moduuleihin jo talotehtaalla. Niiden järjestelmätoimittajaksi valikoitui Schücon sertifioiduista lasijulkisivujärjestelmistä FWS50.SI SG julkisivusarja helpon uusiokäytön, eli käytännössä purun ja uudelleenasennuksen vuoksi. Laadukas, tunnettu järjestelmätoimittaja sekä oman suunnitteluosastomme ratkaisuehdotukset siivittävät tiemme tarjouskilvan voittoon.

Schücon suunnittelijat olivat vahvasti mukanamme jo tarjousta suunniteltaessa, ja jälleen kerran koettiin tiiviin yhteistyön voima. Yhteistyö pääurakoitsijan kanssa oli erittäin sujuvaa ja ammattimaista sekä talotehtaalla että itse asennuskohteessa, keskellä maamme pääkaupunkia.

– Näin mittavan, monipuolisen ja siirtokelpoisen kohteen rakentaminen vaatii paljon teknistä osaamista. Olemme kasanneet kattavan ja osaavan kumppaniverkoston, joka on ollut mukana suunnittelemassa Pikku-Finlandian toteutusta alusta lähtien omien asiantuntijoidemme kanssa, pääurakoitsijan edustaja kertoo.

Lasijulkisivujen (n. 400m2) pystyprofiileiksi valittiin jakoprofiilit helpottamaan rakennuksen purkua ja uudelleen kasaamista. Lasituksissa käytettiin 3k SG selektiivieristyslaseja ja alemmissa ruuduissa turvalaseja molemmin puolin. Kulmat toteutettiin lippalasimenetelmällä täysikulmina.

Ulko-ovien rungoiksi valikoitui Schücon ADS70.HI lämpökatkaistu alumiinisarja.
Sekä ikkuna- että ovirunkojen mitoitus ja asennus talotehtaalla olivat äärimmäisen tarkkoja ja huolellisesti toteutettuja, jotta ne kestivät moduulien kuljetuksen, säilyttäen silti mittatarkkuutensa asennusta varten. Noin tonnin painoisia ikkunaruutuja ei kohteessa enää muotoilla, vaan niiden tulee istua raameihinsa pilkuntarkasti.

Kaikki karmi- ja lasielementit ovat erillisiä ja helposti irrotettavia. Rakennuksen ulkoseinillä ei ole listoja lainkaan, sillä kokonaisuus on rakennettu SG-menetelmällä. Olemme toteuttaneet useita julkisivukohteita kyseisellä menetelmällä, jossa ulkopinnan massasaumat ovat ainoastaan esteettinen ratkaisu, itse lasiruudut kiinnitetään runkoihin Schücon kehittämin erityismenetelmin.

Toimitimme ja toteutimme Pikku-Finlandian kaikki julkisivulasitukset, ulko-ovet ja tuulikaappien ovet heloineen, kääntöovikoneineen, turvaverhoineen ja kyynärkytkimineen.

Pikku-Finlandia on kohteena maassamme täysin ainutlaatuinen ja ennennäkemätön.
Kohde vaati erityistä osaamista ja luovuutta sen jokaisella askeleella aina suunnittelupöydältä viimeiseen massasaumaan. On mielenkiintoista olla mukana pioneerihankkeessa ja nähdä etenkin Pikku-Finlandian ”seuraava elämä”, missä ikinä se lieneekään.